Asansör Bakım; Asansör çağımızın en önemli ekipmanları arasında yer alıyor. Bugün gelinen nokta itibarı ile nerede ise kullanılmadığı yer yok gibidir. İngilizce lift ya da elevatör olarak adlandırılan asansörlerin günümüzde çok farklı modelleri ve özellikleri vardır. Öyle asansörler var ki kimi zaman insanların hayal gücünü zorluyor. Nitekim asansörler ile ilgili çok farklı iş alanları yer alıyor. Dünyanın her yerinde çok farklı alanlarda hizmet veren irili ufaklı asansör firmaları bulunuyor. Onlar içinde asansör bakım firmaları başlı başına bir yer teşkil ediyor. Asansör bakımı, Asansör Bakım Yönetmeliğinin öngördüğü biçimde yapılması gereken bir iştir. Asansörün elektrikli ya da hidrolik olmasına göre bakım farklılıkları vardır. Tüm bunlara istinaden de özel bir uzmanlık alanıdır.
Asansör bakım fiyatları son derece görecelidir. Bu noktada baştan net bir rakam verilebilmesi söz konusu değildir. Rekabetin yoğun olduğu kentlerde asansör servis fiyatları doğal olarak daha düşüktür. Monopol olarak adlandırılacak kartelleşme olan yerlerde ise fiyatlar genelde birbirine benzer niteliktedir. Yani bölgelere göre tamir fiyatları değişkenlik gösterir. Bunun yanı sıra bakım hizmeti veren firmanın fiyat politikası fiyatları belirleyen bir diğer unsurdur. Asansörün türü, kat sayısı ve diğer özellikleri de fiyatları değiştiren unsurlar arasında yer alır. Asansör Servisi fiyatları aylık olarak alınabildiği gibi yıllık olarak da alınabilmekte o zaman da kimi firmalar toplu ödeme olduğu için indirim uygulayabilmektedir.
2022 yılı verilerine göre servis ve tamir haricinde asansör bakım fiyatları aylık 300 TL den başlamakta olup.
Asansör tamir servisi olarak hizmet veren kuruluşlarda olması gereken belli başlı bazı özellikler vardır. İstenen kriterleri mutlaka taşımaları gerekir. Öncelikli olarak bu firmalarda bakım yapmaları için gerekli ekipmanlar mutlaka bulunmalıdır. Bunun yanı sıra yasal mevzuatlar gereğince TSE Hizmet Yeterlilik Belgesine sahip olmaları gerekir. Aksi halde bakım yapmaları yasaktır. Yönetmeliğin uygun gördüğü biçimde yapılan servisler dışında asansörün olduğu binada eğer asansörde herhangi bir arıza yaşanır ise onu da halleder ve ekstra ücret almazlar. Lakin eğer parça değişimi olursa o zaman değişen parça ücreti faturaya ek olarak yansıtılır. Mevzuatlar gereği tamiri yapan firma asansörün diğer kontrollerini de yaparlar. Bu alanda çalışan firmalar sözleşmeli olarak hizmet verirler.
Her işin olduğu gibi asansörlerin bakımının da bir maliyeti vardır. Asansör bakım ücreti dünyanın her yerinde değişkenlik gösterir. Örneğin Ankara Çankaya ilçesinde 9 katlı olan hidrolik asansörün bakım ücreti ile Ağrı kentinde dokuz katlı olan yine hidrolik asansörün fiyatı aynı değildir. Asansörün bulunduğu yere, türüne, kat sayısına göre bakım ücretleri değişir. Bu alanda hizmet veren firmaların da kendince bir fiyat politikası vardır. Normal şartlar altında tamir ücretleri aylık olarak alınır. Eğer yapılan tamir esnasında parça değişimi olur ise o zaman bakım parasına bir de bu ücret yansıtılır. Onun dışında yol vb. ücretler ücrete dahil edilen parametreler değildir.
Asansör bakım firmaları denilince ağırlıklı olarak bakım alanında hizmet veren asansör firmaları akla gelir. Bunun yanı sıra bu firmaların içinde montaj, revizyon gibi alanlarda hizmet veren kuruluşlar da yok değildir. Bünyelerinde elektrik mühendisi ve makine mühendisi ile çalışarak kurumsal bir çizgide hareket eden firmalardır. Alanlarında tüm belgelere sahip olarak çalışırlar. Kalibrasyonu yapılan kontrol cihazları ile gerekli kontrolleri yaparlar. Kesintisiz olarak alanında uzman ve eğitimli profesyoneller ile hizmet verirler. Tüm risklerin farkındalığı ile çalışırlar. Bazıları belli bir kapsamda, bazıları ise çok daha geniş bir alanda hizmet verir.